Essays

Politieagenten zijn net leraren

Hoe vaak heeft een docent geroepen: “Ik ben toch geen politieagent?!”. Nou eigenlijk wel dus. Want leraren en politieagenten zijn hetzelfde.

Ze zijn allemaal streng en macht stijgt veel te snel naar hun hoofd. Ze schreeuwen altijd als ze hun zin niet krijgen – en weten dat ze verdedigd worden – en kunnen altijd maar doen wat ze willen zonder gestraft te worden.

Als ze je mogen zijn ze altijd aardig, en als ze je niet mogen ben je altijd de sjaak. Het zijn altijd de buitenlanders – want blanke kinderen en blanke mensen doen niks –  en nog voor het schooljaar begonnen is (of het nieuwe jaar, wat je ook maar wilt) hebben ze al een hekel aan iedereen met een niet-Nederlandse naam. En ze moeten altijd nét die ene persoon hebben.

Politieagenten zijn lui: ze geven altijd boetes om hun vakantiegeld bij elkaar te sparen. Leraren zijn ook lui: ze doen niks. Nakijken duurt altijd zo lang, wat doen die mensen buiten school? Oh, en ze gaan allebei te ver. Als het fout gaat. En het op internet staat.

Politieagenten en leraren zijn dus net hetzelfde. Ze moeten beiden moeilijke keuzes maken: iets doen en de anderen beschermen of niets doen en het dit keer laten gaan. De leerling die pest in de kraag pakken en laten zien dat hij helemaal niet zo stoer is (en dan het risico lopen dat je morgen op Facebook staat en je baan verliest) of niets doen.

En dan toch maar ingrijpen. Toch maar dat besluit nemen en na twee tellen al spijt hebben. Want je hebt een verkeerde inschatting gemaakt. Zo erg werd de jongen niet gepest – het was alleen maar een woordenwisseling – en zo erg was het gevecht niet – het was waarschijnlijk maar geouwehoer. Verkeerde beslissing, en nu: gevolgen voor mij en alle andere collega’s in Nederland. Racist.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s