Language

Engels op de uni? Doe maar niet.

Ja, ik heb net 5 jaar in het Engels gestudeerd.

We moeten stoppen met Engels op de universiteit, zolang we nog lesgeven op de middelbare school zoals we doen.

Ik was het (bijna) eens met de studente geschiedenis die vandaag in 1Vandaag reageerde in het item over Engels op de universiteit. Scholieren die net van het VWO of HAVO komen denken inderdaad dat ze erg goed zijn. Sommigen zijn dat ook, mede dankzij honderden uren Netflix, maar de meesten eigenlijk niet.

Want VWO Engels is niet hetzelfde als WO Engels. Afgezien van het feit dat de docent slecht Engels spreekt (maar ja, wat is “slecht Engels”), is het niveau van de artikelen vaak vele malen hoger dan het Guardian artikel wat gebruikt wordt in een eindexamen. Het zit vol vakjargon, extreem lange en complexe zinnen, en gebruikt taal wat je niet tegenkomt op TV. Voor studenten is deze stap te groot: we eisen een X aantal ECTS voor een BSA (waar ik voorstander van ben!), we willen af van de zesjes cultuur, en we willen dat mensen een bestuursfunctie doen want dat is goed voor je CV. Daar komt nog een vreemde taal bovenop.

Het kost studenten veel meer tijd om in de vreemde taal te studeren en om in de vreemde taal de nieuwe stof te verwerken. Een voorbeeld: een “gewone” vwo leerling hoeft maar één keer uitgelegd te worden wat de geschiedenis van Frankrijk is. Een leerling aan het twee talig onderwijs (TTO) moet het drie keer uitgelegd krijgen. Dan beheerst deze leerling wel de taal en de stof. TTO leerlingen zijn uiteindelijk ook communicatief sterker dan niet-TTO leerlingen.

Maar slechts een klein aantal scholen in Nederland heeft TTO en dus ook maar een selecte groep studenten maakt kennis met het studeren in het Engels. Daar komt ook nog bij dat de meeste taaldocenten les geven in het Nederlands, en dat de meeste taallessen gaan over grammatica. Twee cruciale fouten waar we eigenlijk niks aan hebben, want met grammatica wordt het lezen van een academische tekst niet makkelijker. Een Engelse les zou zich moeten richten op communicatieve vaardigheden, en niet op grammatica. Docenten die Nederlands spreken in de Engelse les geven de leerlingen niet de mogelijkheid om de taal goed te oefenen, en hun spreekvaardigheid is daarom ook veel zwakker dan bij leerlingen die docenten hebben die Engels spreken in de les. Zolang we Nederlands spreken in de Engelse les (ook op vmbo/havo!), zullen leerlingen niet in staat zijn om de taal goed genoeg te beheersen om in het vervolgonderwijs een opleiding/studie te volbrengen in het Engels. In mijn lessen (of het nou onderbouw of bovenbouw vmbo/havo/vwo is) is Nederlands spreken niet toegestaan, zelfs niet bij de examenteksten en bij grammatica, en na een aantal weken erg moeilijk kijken vinden leerlingen het wel fijner en leuker om les te krijgen in het Engels.

Ten slotte – en ik roep het al heel lang – moeten we af van het huidige Eindexamen. De grote nadruk op leesvaardigheid maakt het voor docenten onmogelijk om op een manier les te geven die leerlingen communicatief sterker maakt. De taal is véél meer dan leesvaardigheid, en we moeten als docenten meer van de universiteit naar de middelbare school halen. Het schrijven van een academisch essay, het lezen van een academische tekst, of het begrijpen van een hoofdstuk uit een Psychologie boek, zouden onderdeel moeten worden van het curriculum aan de middelbare school. Dit geldt niet alleen voor Engels; ook het vak Nederlands kan hier van profiteren.

Eerstegraads docenten zijn vaak academisch geschoold, en kunnen leerlingen in de bovenbouw havo/vwo veel beter voorbereiden op het hbo en de universiteit door in de Engelse en Nederlandse les aandacht te besteden aan taalvaardigheid in het vervolg onderwijs. Maar dit kan niet zolang we allemaal blijven geloven in Stepping Stones (iets wat al lang weg had gemoeten) en geloven dat grammatica het belangrijkste onderdeel van een taal is. Want je kan in de gehele bovenbouw het English Grammar in Use boek (goed boek, btw) studeren met een docent die Nederlands in de les geeft, maar dat maakt je nog niet communicatief sterk genoeg om een WO opleiding te volbrengen in het Engels.

Dus: zolang we les blijven geven zoals we doen, met Stepping Stones en het leesexamen als einddoel, zullen studenten moeite hebben met Engels in het hoger onderwijs. Laten we de docenten in het hoger onderwijs maar de moeite besparen en gewoon college geven in het Nederlands.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s